preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

MATO LOVRAK

8.3.1899. – 14.3.1974.

 

Mato Lovrak rođen je u Velikom Grđevcu, selu kod Bjelovara. Četverogodišnju pučku školu završio je u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru upisao se u Učiteljsku školu u Zagrebu. Nakon završetka škole je službovao kao učitelj u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. godine do mirovine 1954. godine u Zagrebu.

Mato Lovrak cijenjeni je dječji pisac koji će ostati zapamćen po djelima u kojima je nastojao prikazati djecu iz svog vremena, posvećujući najviše vremena igrama seoske djece i opisu njihovog života kakav je bio u tadašnje vrijeme, ne želeći idealizirati ni jedan dio odrastanja. Jedan dio života proveo je na selu, pa je u svojim knjigama za djecu najviše opisivao život u seoskim sredinama. Nije se trudio samo opisati život tadašnje djece. Iz skoro svake njegove knjige vidljiva je ljubav koju je osjećao prema najmlađima. Osim što je isticao pozitivne emocije prema djeci, čitajući njegova djela jasno je kako je veliku pažnju pridavao i socijalnoj pravdi te ljepotama prirode.

Uz njegove romane "Vlak u snijegu" i "Družbu Pere Kvržice" uživale su, a uživaju i danas mnoge generacije. Mato Lovrak još je napisao: "Desetorica hrabrih", "Anka Brazilijanka", "Neprijatelj br. 1" , "Divlji dječak", "Tri dana života", "Zeleni otok" i dr.

21.2.  MEĐUNARODNI  DAN  MATERINSKOG  JEZIKA

RODU O JEZIKU

(odlomak)

Svaka zvijezda svojim svjetlom sijeva,

Svaka ptica svojim glasom spijeva,

Ti jezikom svojim zbori!

Slatkim glasom materinim

Odlikuj se među inim

Bog bo mili s njim te stvori,

Njim da budeš svoj svojemu,

Njim da srcu odolijevaš,

Njim da plačeš i popijevaš

I njim da se moliš Njemu! 

                                             Petar Preradović

 

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin obilježen je Međunarodni dan materinskog jezika, a u programu su sudjelovale i učenice 5.b razreda naše Škole: Lana Kirasić, Kaja Jerak, Iva Francetić, Lana Vujasin i Tea Brozović.  One su pod vodstvom svoje nastavnice Nataše Možgon pripremile i čitale pjesme. Neke od njih su pročitale  nekoliko svojih pjesama, a neke su izabrale pjesme drugog autora. Čestitke svima!

GRIGOR VITEZ

15.2.1911. – 23.11.1966.

 

Ove se godine obilježava 107 godina od rođenja poznatog hrvatskog pjesnika, dječjeg pisca i prevoditelja Grigora Viteza. Pisao je i poeziju za odrasle, ali se afirmirao isključivo kao dječji pjesnik. Smatra se začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu. Pisao je i igrokaze, priče, crtice, bajke, književne prikaze i članke. Prevodio je s ruskog, slovenskog i francuskog jezika.

Neka od njegovih djela su: Kad bi drveće hodalo, Jednog jutra u gaju, Bajka o glinenoj ptici i druge priče i bajke, Gdje priče rastu, Igra se nastavlja, Dječak u krošnji drveta, Nevidljive ptice i brojna druga djela.

 

TIHA, TIHA PJESMA

Tiho kos u grmu spava,
A još tiše raste trava.
Tiho tamni bor šumori,
A još tiše trešnja zori.

Tih je zeko ispod granja
A još tiše bilje sanja.
Raznobojne snove sniva
Cvijeće, šuma, polja, njiva.

Svud su snovi razasuti:
Jaglac sanja san svoj žuti,
Modro sanja šumarica,
Ljubičasto ljubičica,

Nebo plavo-potočnica,
Bijelu iskru tratinčica,
A duboko sanja noć
Ti još dublje...Laku noć!

        (Grigor Vitez)

 

 

Izložba u knjižnici

U našoj školskoj knjižnici upriličena je izložba radova Učeničke zadruge Regoč koja djeluje pri našoj školi. Spretne ruke učenika zadruge i njihovih voditeljica, inspirirane likovima iz bajki i priča Ivane Brlić-Mažuranić, izradile su prava mala remek djela od gline. Likovi su prikazani u obliku malih kipića, kao privjesci za ključeve, ima tu i šalica i bedževa sa motivima Ogulina. Posebno treba istaknuti jedinstvenu šahovsku ploču s njezinim figurama.  Iako je postavljena za potrebe snimanja emisije "Luka i prijatelji", zbog svoje je posebnosti zainteresirala mnoge učenike i nastavnike.

Treba spomenuti i da se svakodnevno u školskoj knjižnici održava radionica izrade čestitki tehnikom vezenja. Radionica također djeluje u sastavu Učeničke zadruge Regoč, a okuplja i učenike i nastavnike, koji predvođeni svojom voditeljicom izrađuju prekrasne čestitke.


CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju